Pasen in Ootmarsum en orchideeën in Luttelgeest, april 2010

Alhoewel het weer niet al te mooi zou worden zijn we met Pasen 2010 toch weer naar Twente vertrokken en de camper weer bij Slutkeboer in Manderveen geplaatst. Het weer klopte helaas inderdaad. Vrij veel nattigheid maar soms ook droog. Op de camperplaats troffen we nog enkele bekenden van het Camperforum en enkele treffens aan. Hans en Joke, en Evert en Marthy.

Nadat we zaterdag 3 april eerst maar eens lekker hebben gerelaxt in de eigen camper zijn we 1e Paasdag eerst bij onze gastheer en gastvrouw Roel en Marijke op de koffie geweest. Daarna zijn we op pad gegaan. Met de fiets naar Ootmarsum. Een droog (!) ritje van 10 kilometer. Doel van de tocht: het flöggelen tijdens de Paasviering.
Wat is dat nu, het flöggelen? Heel eenvoudig gezegd is het een stoet mensen die een soort polonais lopen. Vooraf gegaan door zes tot acht vrijgezelle katholieke jongemannen die geboren, getogen in - en nog steeds inwoner van Ootmarsum zijn. Voordat ze echter gaan flöggelen zijn er al diverse rituelen aan vooraf gegaan. Het start op Goede Vrijdag met het bekend maken van de "Poaskearls". Dan zaterdag het inzamelen van sprokkelhout voor het Paasvuur. Hiertoe worden nog steeds paarden en wagens benut.

Om hier zeer veel foto's van te zien en te weten hoe deze ruim 600 jaar oude traditie stand houdt kan je het beste de site van Stichting Toverbal bezoeken. Klik hier om deze site te bezoeken.

Tweede Paasdag: orchideeën!
Na een goede nachtrust (de regen klonk heerlijk) zijn we laat in de ochtend op ons gemak naar Luttelgeest vertrokken. Tijdens een beurs hadden we een folder gekregen van De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest in de Noord-Oost Polder. Nu is Rita gek op deze bloemen en ik vind het ook best wel genieten. We hebben dus eerst de website gekeken (dat kunt u ook doen door
hier te klikken) en toen was de interesse helemaal gewekt.

Hieronder een impressie van de kleurenpracht. Onder de foto's staat welke tuin het betreft in de Orchideeën Hoeve.

Wij hebben een heerlijk Paas-weekeinde gehad!