Scottisch Weekend in Alden Biesen, september 2007

WAT DRAGEN DIE SCHOTTEN NU ONDER DE KILT??

 Bij toeval kwamen we tot de ontdekking dat in het weekeinde van 7, 8 en 9 september in het Belgische Bilzen, Kasteel Alden Biesen, een speciaal Schots Weekeinde gehouden zou worden.

Het besluit was snel genomen, we wilden wel eens van de Schotse cultuur proeven. Er zouden Schotse specialiteiten als Markt, doedelzak wedstrijden, whisky proeven, Celtic Nights, Highland Gamens, oesterbar en nog veel zijn. Nu is whisky (zonder een E er achter, anders zit je in Ierland) niet echt drankje, net zo min als wij oesters eten. Maar er bleef voldoende over om van te genieten als "nuchtere" Hollander zijnde.

Wat gelijk opviel, was dat wij opvielen! Zoveel mannen die eindelijk weer eens in hun Kilt mochten lopen. Schotse ruiten te kust en te keur, iedere clan was vertegenwoordigd.
Uit diverse landen kwamen de bezoekers en deelnemers. De echte Schotten, Belgen, Duitsers, Fransen, Denen en veel Nederlandse inbreng. Zouden de Nederlanders zich dan ook daadwerkelijk met de spreekwoordelijke Schotse zuinigheid op hun plaats voelen?

Bilzen Rijkhoven was de gastheer van het evenement. Het sportparkje was omgetoverd tot camping, net als de boomgaarden van het kasteel die er tegenaan liggen. Een peertje was niet te versmaden. Al bij al was het gehele activiteitenterrein zeer groot, maar toch overzichtelijk.

De vrijdagavond begon met een Celtisch concert. Het blijft wonderbaarlijk wat de violisten uit hun instrument weten te halen. Een violist klinkt al snel als een duo.
Het was erg jammer dat in de ruimte de techniek ronduit slecht te noemen was. Brommen van aansluitingen (aarde problemen?), uitvallen van geluidsboxen en andere zaken deden de artiesten groot onrecht aan. Net als de toeschouwers die er toch extra voor hebben moeten betalen.

Waardoor weten wij dan wat een violist kan doen? Simpel, gelukkig bleven zij ook de volgende dag en gaven zij een optreden op de binnenplaats van het kasteel. Daar was de techniek wel goed.

Het kasteel heeft ook zijn eigen kerk. Deze was te bezichtigen en heeft een mooie kansel, terwijl de grote "opsmuk" van een kathedraal achterwege blijft. Een leuk extra'tje in dit weekeinde.
Het was wel jammer dat het echte kasteel voorbehouden was aan de Bobo's (o sorry, de VIP's). Het kasteel was van binnen dus niet te bezichtigen.

De roofvogels hoorden ook bij de Middeleeuwen en eigenlijk nog steeds bij de jacht. Zij waren dan ook goed vertegenwoordigd.
De zaterdag was grotendeels bestemd voor het doedelzak concours. Deelnemende orkesten uit verschillende landen, met wederom een goede Nederlandse inbreng vanuit Groningen en Heerlen.

De binnenplaats van het kasteel was wederom een aanrader. Bij de omgeving passende muziek en acteurs die middeleeuwse gevechten nabootsten.

Het inspeel terrein was echter geen aanrader. Verschillende orkesten spelen door elkaar, het is echt een soort heksenbal zonder leiding.
Nee, een bezoekje aan het Speenvarken aan de grill was dan even een leuke afleiding.

In de avonduren weer tijd op de binnenplaats van het kasteel doorgebracht, waar de Celtische muziek de toon aan gaf. Heerlijk, maar helaas wel een beetje herhaling van de middag en de avond ervoor.
We hebben het concert dus niet helemaal uitgezeten en zijn na een zeer leuke, maar vermoeiende dag op tijd naar bed gegaan.

De volgende dag weer fris opgestaan en genoten van Flybal. Dit is een energiek spel voor baas en honden teams.
Vervolgens waren mijn batterijen geheel uitgeput en konden we geen beelden meer maken van de Highland Games.

Al bij al hebben we een heerlijk weekeinde met droog weer gehad en ontzettend veel genoten van het geheel. Een herhaling waard.

WAT DRAGEN DIE SCHOTTEN NU ONDER DE KILT??

Wij hebben het gezien, maar vertellen het niet.
Deze geheimzinnigheid is zo leuk!