25 t/m 28 augutus: lang weekeinde Giethoorn.

We zochten voor een weekeinde een bestemming die we nog niet kende. Dat werd uiteindelijk Giethoorn! Zo bekend en ook daar waren we nog nooit geweest. In navolging van onze Nederlandse vakantietrip eerder dit jaar een goede aanvulling.

Donderdag 25 augustus zijn we direct na het oppassen op 2 kleinkinderen naar Giethoorn vertrokken. Onderweg bij de Mac gestopt om de maag wat te vullen (en soms vinden we het best lekker!). Om 19.45 uur kwamen bij camperplaats Bodelaeke aan, waar zus Marian de koffie al voor ons klaar had. Zij en Ab waren eerder op de dag al vertrokken.

De vrijdag zijn Rita en Paul begonnen met een fietstochtje om geocaches te zoeken. Het bleek dat de route rondom het natuurgebied Weerribben-Wieden zeer fraai was. Bovendien niet te lang, zodat Marian die de week er voor een knieoperatie heeft ondergaan deze aan zou kunnen.
De ochtend heeft Paul afgesloten door met Marian en Ab de route op zich nogmaals te fietsen. Dat was absoluut geen straf.
Bij terugkomst bleek dat Jan en Truus Marchal ook deze camperplaats hadden gevonden. Zo stonden 3 Veenendaalse equipes langs de grote vaart bij Giethoorn.

De middag hebben Rita en Paul benut om Giethoorn zelf te bezoeken. Maar niet eerder dan zich te hebben verwonderd over de talrijke bermtoeristen langs de druk bevaren vaart.
In Giethoorn hebben we genoten van de fraaie huizen langs de kanalen en natuurlijk ijs gekocht. Maar dat laatste was een klein foutje: we namen beide een wafel! Daar loopt het softijs gewoon tussen uit.
En wat hebben we gelachen om de drukte op die smalle kanalen. Mensen die dachten dat ze konden varen in een fluisterbootje, maar er totaal niets van bakten. De volgende dag hebben we ons eigenlijk moeten verontschuldigen bij die "klungels".

De zaterdag stond in het teken van zelf varen. Aangeraden werd om 11.00 uur te vertrekken. Dan was het nog niet zo druk. Rita zou de elektrische buitenboord motor bedienen. Nou, we kwamen dus nergens! Dan Paul maar aan het roer: net zo goed als Rita het deed.
De oplossing vonden wij simpel: Jan Marchal heeft ervaring en die moest het overnemen. De route zou via het meer gaan (slechts maximaal 1 meter diep) en daar nam Marian het roer over. We hebben heel wat korte rondjes gemaakt, voor dat Jan het roer weer overnam. Mens, wat valt dat tegen. Het lijkt zo simpel te zijn in een fluisterbootje.
Bij terugkomst vertelde de huurder pas dat het zo slecht is gegaan omdat de zwaargewichten voor- en midden in zaten. Te weinig grip.
De tocht door het centrum (file varen) was erg leuk. Nu zagen we het dorp vanuit de diepte. Voor we Giethoorn in voeren, hebben we eerst uitgebreid mogen genieten van de natuur rondom Giethoorn en haar veengebieden.

Zaterdagavond was een bijzondere avond in Giethoorn. Eenmaal per jaar komen door inwoners versierde boten en vooruit vlotten met muziekgezelschappen. Erg vrolijk allemaal.
Helaas brak bij de 3e boot met de uitbeelding van Alidin het noodweer los. De hemel bleef licht door de aanhoudende ontladingen. Dat zou de hele avond verder aanhouden en we gingen snel terug naar de camper. Drijfnat zijn we goed aangekomen.

Zondag was alles te nat en zijn we na het ontbijt weer richting Veenendaal gegaan. Wel met een voldaan gevoel, het was best bijzonder geweest.